Sistematski pregled

Sistematski pregled dece

      Deo pripreme za upis u osnovnu školu predstavlja i sistematski pregled, koji je obavezan za svako dete. Cilj sistematskog pregleda jeste procena zdravstvenog stanja deteta i njegova zrelost za upis u prvi razred osnovne škole.

Sistematski pregled dece pred upis u osnovnu školu se sastoji od pregleda:

– Otorinolaringologa,
– Oftalmologa,
– Lekara fizijatra,
– Logopeda,
– Stomatologa,
– Laboratorijske analize krvi i urina,
– Provera vakcinalnog statusa i vakcinacija.

Lekarski pregled dece:

      Sistematski pregled počinje kod izabranog pedijatra, od kog se dobijaju uputi za laboratorijske analize, kao i uputi za preglede kod specijalista – oftalmološki pregled, otorinolaringološki pregled, fizijatrijski pregled, stomatološki pregled i pregled logopeda. U zavisnosti od doma zdravlja, pregledi specijalista se zakazuju, odnosno ne. Nakon dobijenih rezultata svih lekara specijalista, završni deo sistematskog pregleda se odvija kod izabranog pedijatra, nakon čega dete dobija vakcinu.

      Nakon završenog sistematskog pregleda, pedijatar daje potvrdu koja se prilaže zajedno sa ostalim dokumentima, prilikom upisa u osnovnu školu. Zdravstveno stanje deteta određuju lekari u domu zdravlja, dok zrelost deteta za upis u prvi razred osnovne škole procenjuje školski psiholog, čiji je pregled takođe obavezan.

Laboratorijske analize

      U laboratorijske analize spadaju analiza krvne slike i uzorka urina. Krv se vadi iz prsta, a uzorak prvog jutarnjeg urina se donosi od kuće. Analize pregleda nadležni lekar.

Vakcinacija dece

      Na sistematski pregled potrebno je poneti i vakcinalni karton koji se dobija u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi naprvoj vakcinaciji, a koja predstavlja zvaničan medicinski dokument. Pred upis u srednju školu potrebno je da dete bude vakcinisano, odnosno revakcinisano po kalendaru Republike Srbije, od sledećih bolesti:

Difterije,
Tetanusa,
Dečje paralize,
Malih boginja,
Zaušaka,
Rubeole (crvenke).
vakcinacija dece

      Vakcinisanje pred upis u osnovnu školu se sastoji od tri vakcine. One se mogu primiti istog dana, ukoliko je moguće da vakcina protiv dečje paralize bude oralna vakcina – vakcina koja se pije. Ukoliko je i vakcina protiv dečje paralize inaktivisana, onda je potrebno razdvojiti vakcine jer se sve tri daju u nadlakticu. Nakon primanja dve vakcine, potrebno je sačekati minimum dve nedelje na dobijanje još jedne vakcine.

Kalendar

August 2020
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhiva