Систематски преглед деце

      Део припреме за упис у основну школу представља и систематски преглед, који је обавезан за свако дете. Циљ систематског прегледа јесте процена здравственог стања детета и његова зрелост за упис у први разред основне школе.

Систематски преглед деце пред упис у основну школу се састоји од прегледа:

– Оториноларинголога,
– Офталмолога,
– Лекара физијатра,
– Логопеда,
– Стоматолога,
– Лабораторијске анализе крви и урина,
– Провера вакциналног статуса и вакцинација.

Лекарски преглед деце:

      Систематски преглед почиње код изабраног педијатра, од ког се добијају упути за лабораторијске анализе, као и упути за прегледе код специјалиста – офталмолошки преглед, оториноларинголошки преглед, физијатријски преглед, стоматолошки преглед и преглед логопеда. У зависности од дома здравља, прегледи специјалиста се заказују, односно не. Након добијених резултата свих лекара специјалиста, завршни део систематског прегледа се одвија код изабраног педијатра, након чега дете добија вакцину.

      Након завршеног систематског прегледа, педијатар даје потврду која се прилаже заједно са осталим документима, приликом уписа у основну школу. Здравствено стање детета одређују лекари у дому здравља, док зрелост детета за упис у први разред основне школе процењује школски психолог, чији је преглед такође обавезан.

Лабораторијске анализе

      У лабораторијске анализе спадају анализа крвне слике и узорка урина. Крв се вади из прста, а узорак првог јутарњег урина се доноси од куће. Анализе прегледа надлежни лекар.

Вакцинација деце

      На систематски преглед потребно је понети и вакцинални картон који се добија у надлежној здравственој установи напрвој вакцинацији, а која представља званичан медицински документ. Пред упис у средњу школу потребно је да дете буде вакцинисано, односно ревакцинисано по календару Републике Србије, од следећих болести:

Дифтерије,
Тетануса,
Дечје парализе,
Малих богиња,
Заушака,
Рубеоле (црвенке).
вакцинација деце

      Вакцинисање пред упис у основну школу се састоји од три вакцине. Оне се могу примити истог дана, уколико је могуће да вакцина против дечје парализе буде орална вакцина – вакцина која се пије. Уколико је и вакцина против дечје парализе инактивисана, онда је потребно раздвојити вакцине јер се све три дају у надлактицу. Након примања две вакцине, потребно је сачекати минимум две недеље на добијање још једне вакцине.